O buna parte a afectiunilor oftalmologice ce apar odata cu inaintarea in varsta au simptome care de multe ori sunt neglijate intr-o prima faza. Acesta este unul dintre motivele pentru care multi merg la oftalmolog abia cand calitatea vietii este afectata sau sarcinile de zi cu zi se desfasoara anevoios. Un diagnostic corect, stabilit la timp poate preveni pierderea vederii sau orbirea.
Ochii sufera modificari importante odata cu inaintarea in varsta. Dupa 40 de ani apar o parte a afectiunilor oftalmologice care daca nu sunt tratate pot duce la pierderea vederii partiale sau totale. Un control oftalmologic complet realizat periodic si cel putin o data pe an sau atunci cand sunt observate primele simptome ale unor afectiuni oculare si un tratament adecvat pot mentine sub control probleme si preveni aparitia unor complicatii ulterioare.
Afectiuni oculare care pot aparea odata cu inaintarea in varsta
Prezbiopie
Prezbiopia afecteaza in special vederea de aproape. Ochii isi pierd progresiv abilitatea de a focaliza corect obiectele din apropiere. Mai exact, scade puterea de acomodare a cristalinului: odata cu trecerea timpului, acesta se subtiaza si isi pierde elasticitatea,iar muschiul ciliar isi pierde puterea. Astfel, cristalinul nu isi poate modifica forma ca inainte, ceea ce duce la vederea neclara de aproape.
Prezbiopia nu este un viciu de refractie, precum miopia sau hipermetropia, ci apare in urma procesului natural de imbatranire a cristalinului. Afectiunea debuteaza treptat in jurul varstei de 40 de ani si evolueaza pana pe la 60-75 de ani. De asemenea, manifestarile difera de la persoana la persoana.
Chiar daca aparitia prezbiopiei nu poate fi impiedicata sau tratata, aceasta poate fi corectata eficient cu ochelari de vedere sau lentile de contact. Cat timp afectiunea progreseaza, sunt necesar controalele regulate de specialitate. Daca esti in aceasta situatie, te asteptam la un consult oftalmologic de specialitate la clinica oftalmologica Kidoptik din Bucuresti. In ciuda numelui ei, in cadrul clinicii Kidoptik se pot consulta si adulti.
Sindromul de ochi uscat
O alta problema des intalnita dupa varsta de 40 de ani este sindromul de ochi uscat. Pe masura ce imbatranim, capacitatea de hidratare a organismului scade, iar una din consecinte este reducerea calitatii, dar si a cantitatii secretiei lacrimale de baza, care asigura o hidratare optima a suprafetei oculare.
Aceasta problema se poate agrava din cauza conditiilor externe, cum ar fi mediile uscate sau aerul conditionat. Cel mai comun tratament pentru sindromul de ochi uscat este administrarea de lacrimi artificiale sub forma de picaturi pentru ochi dar numai cu avizul medicului oftalmolog.Cumpararea lor dupa reclame radio sau la recomandarea asistentilor de farmacie este o greseala care nu face decat rau pacientilor.Picaturile corect recomandate de catre medicul oftalmolog vor ajuta la lubrifiere si la diminuarea simptomelor, cum ar fi roseata, senzatia de disconfort sau mancarimea.
Degenerescenta maculara
Degenerescenta maculara este o alta afectiune oculara asociata cu inaintarea in varsta (apare dupa varsta de 65 de ani), dar printre factorii de risc se numara si istoricul familial al acestei boli, rasa (exista o predispozitie printre persoanele caucaziene), dieta bogata in grasimi si fumatul.
Degenerescenta maculara provoaca pierderea vederii centrale, treptat (degenerescenta maculara nonexudativa) sau rapid (degenerescenta maculara exudativa). Nu exista un tratament care sa vindece boala, insa degenerescenta maculara exudativa, care este forma severa, poate fi oprita din evolutie prin diferite interventii chirurgicale.
De asemenea exista si suplimente naturiste care se pot gasi online accesand urmatorul link
https://myduolife.com/shop/products/1/713,duolife-clinical-formula-prooptical.html?__language=ro
Acest link va permite sa cumparati cu reducere produse ce nu se gasesc in farmacii dar reprezinta totodata si o invitatie sa deveniti membru al comunitatii DUOLIFE. Nu numai ca veti gasi produse naturiste de ceea mai buna calitate dar veti putea genera venituri pasive incet dar sigur, daca va implicati in promovarea sanatatii prin produse naturiste Duolife.
Cataracta
Cataracta este una dintre afectiunile oftalmologice principale care cauzeaza pierderea vederii persoanelor de peste 55 de ani. Opacifierea cristalinului natural al ochiului se realizeaza treptat: vederea devine neclara, culorile tot mai sterse, imaginea pe timp de noapte este aproape inexistenta.
Tratamentul cataractei este reprezentat de interventia chirurgicala de inlaturare a cristalinului natural opacifiat si inlocuirea acestuia cu unul artificial. Alegerea cristalinelor multifocale inseamna ca dupa interventie nu mai sunt necesari ochelarii de vedere.Insa aveti grija ca multe clinici opereaza cataracta prea devreme(din motive lesne de inteles)
Va sfatuim sa faceti o prima evaluare la o clinica oftalmologica care nu are bloc operator.
Ai grija de sanatatea vederii tale pe tot parcursul vietii si respecta indicatiile sau tratamentele prescrise de specialisti. Ca sa te asiguri ca este totul in regula cu vederea ta, programeaza-te la un consult oftalmologic la Kidoptik!