Diverse

Cand ne schimbam joburile si De Ce

Eu nu cred că jobul trebuie schimbat doar pentru că nu îți mai face plăcere să lucrezi într-o firmă. Da, e și ăsta un criteriu important, dar realitatea e că în orice firmă sunt și zile mai bune, zile mai proaste, perioade mai ușoare sau mai dificile.

Dacă vrei să îți schimbi jobul pentru că nu îți mai aduce plăcere trebuie să identifici problema, dacă e una temporară, de exemplu un proiect dificil, sau una de durată, de exemplu un șef incompetent sau colegii care sunt pe altă frecvență.

Banii. Normal că atunci când îți schimbi jobul îți dorești un salariu mai mare, dar nici ăsta nu ar trebui să fie cel mai important criteriu. Să spunem că vei găsi un job unde primești cu 25% mai mulți bani, dar vei fi de 2 ori mai stresat și vei munci zilnic peste program câte 2-3 ore. Poate că pe moment pare o afacere bună, dar pe termen lung sănătatea ta și timpul liber ar trebui să conteze mai mult, nu?

Sunt de acord cu faptul că atunci când ești tânăr poți face mai multe compromisuri, poți munci mai mult peste program, tocmai pentru că ai nevoie de experiență și vrei să îți crești salariul, să treci peste niște etape. Dar când ai peste 30 de ani ar trebui să îți pui niște semne de întrebare, pentru că jobul nu e totul, trebuie să existe un echilibru între muncă, timp liber și familie, indiferent ce îți zic managerii prin ședințe, cum că munca ta e foarte importantă pentru companie. Nimeni nu îți face statuie, maxim primești un bonus la final de an.

În final totul se rezumă la evoluție. Indiferent că lucrezi într-o firmă de 1 an sau de 5 ani, dacă simți că nu mai evoluezi profesional în aceea firmă, oricât de bine ai fi plătit, poate că e cazul să îți schimbi jobul. Că te faci freelancer, îți deschizi propria afacere sau mergi la altă companie ce te poate ajuta să evoluezi e opțiunea ta.

Din experiența personală, banii nu funcționează niciodată ca motivator pe termen lung. Am avut joburi unde mi s-a mărit salariul, dar după câteva luni tot am plecat, deoarece problema nu erau banii, ci perspectivele și oamenii cu care lucram. În prezent se fac 7 ani la jobul actual, și nu cred că îl voi schimba prea curând, poate și pentru că lucrez pentru mine și ar fi cam greu să mă concediez, oricât aș încerca.

 

Voi cât de des v-ați schimbat jobul și mai ales, de ce?

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *