Uncategorized

Facebook pregătește apocalipsa prin care să facă și mai mulți bani

Spread the love
0Shares

Facebook a introdus anul acesta opțiunea Explore prin care să ajungi la conținut care nu-ți apare, de regulă, în News Feed. Odată cu acest pas, urmează niște schimbări care dă peste cap ceea ce știai despre cum funcționează rețeaua.

Explore Feed a fost introdusă și pe versiunea web a Facebook, ca să meargă mai departe un plan cu care compania deja încearcă să câștige mai mulți bani. Oficial, opțiunea este excelentă pentru orice pagină de pe rețea, pentru că îi permite să iasă din bula în care s-ar fi desfășurat până acum și să ajungă la și mai mulți utilizatori.

Neoficial, Explore va deveni un fel de flux cu informații din toate direcțiile, cu cel mai mizerabil sau cel mai curat conținut pe care l-ai putea vedea. Totul este afișat fie pentru că Facebook crede că asta vrei să vezi, fie pentru că prieteni de-ai tăi urmăresc deja conținutul acela. Pe telefon, Explore există pe anumite telefoane și versiuni de Android de câteva luni. A fost un experiment în derulare până va începe să devină norma.

Mai mult, Explore este un News Feed alternativ. Sună bine, vezi și altceva care nu ar veni în mod firesc în fluxul obișnuit de știri. Dar Facebook e o companie care trăiește din bani de publicitate și din experimente, cum s-a văzut asta deja, atât prin propaganda rusească permisă, cât și prin cât de dependenți sunt utilizatorii de produsele sale. Cel mai nou experiment se derulează în șase țări din lume (numărul poate fi mai mareu sau mai mic, dar atât este cunoscut acum) și distruge traficul oricui se baza, ca pagină, pe traficul de pe rețea, conform unui articol publicat pe Medium.

Este jocul algoritmilor de care Facebook nu s-a ferit niciodată. Lista țărilor cuprinde nume ca Slovacia, Serbia, Bolivia sau Guatemala, deci unde nu sunt surse de știri prea mari, dar unde poate să vadă cum ar trebui să-i strângă cu ușa pe cei care se bazează exagerat de mult pe Facebook.

De ce momentul ar putea fi cunoscut drept „apocalipsa Facebook“

În Explore Feed va fi mai mult cancer decât la oncologie.

Am zis la început de apocalipsă, pentru că traficul în aceste țări, pe anumite pagini, s-a dus în cap, cam cum se duce popularitatea lui Zuckerberg în America atunci când vine vorba de reclamele rușilor pe platformă. Explore Feed a fost folosit doar pentru pagini, iar News Feed a fost lăsat mesajelor publicate de prieteni și celor sponsorizate. Altfel spus, influenceri, pagini, companii, a fost totul mutat într-un câmp nou, izolat, ca să vadă Facebook cât poate exagera ca să strângă mai mulți bani din sponsorizări.

Scenariul acesta, deși improbabil (pentru că ar aliena prea mult branduri și pagini de știri), dacă va fi aplicat, atunci înseamnă că ai un News Feed „clasic“ – doar prieteni – iar toți cei care vor să trăiască și să fie populari pe seama Facebook vor trebui să bage bani ca să iasă din Explore. Ironic, dacă Facebook încearcă să scape de știri false așa, cel mai sigur a fost să elimine știrile cu totul.

Paginile din aceste țări au pierdut din organic reach, din interacțiuni și din traficul direcționat spre pagini web. Cel care a scris despre acest episod susține că un om de comunicare de la Facebook a catalogat totul drept un „test regional“.

Răzvan Băltărețu-playtech.ro
Click pentru Intreg Articol 

Like

Comments

comments

Lasă un răspuns

Or

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *