Uncategorized

Problema unei generații: deși șomajul e la minim, procentul tinerilor neangajați din România ne clasează pe locul 3 în Europa

Spread the love
0Shares

Pe piața locală a forței de muncă se în­tâm­­plă lucruri greu de explicat. Pe de o parte, șomajul scade, iar lista locurilor de muncă vacante se lungește, semn că multe companii au probleme cu recrutarea. Pe de altă parte, în cazul unei categorii cu po­tențial, șomajul se află la un nivel foarte ridicat.

Una dintre cele mai îngrijorătoare statistici publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, arată că procentul tineri­lor cu vârste între 15 și 34 de ani care nu studiază, dar nici nu lucrează era, la sfârșitul lui 2016, de 20,8%.

Așadar, unu din cinci tineri nu are practic nicio activitate, pondere care ne plasează pe locul patru la nivel european. Mai prost la acest indicator stau vecinii din Bulgaria, dar și statele din zona euro care s-au confruntat cu crize ale datoriilor suverane (Grecia și Italia). Dacă luăm drept referință anul 2013, când media europeană a tinerilor care nu sunt înrolați la studii, dar nici nu lucrează (NEET) atingea un maxim de 17,2%, obser­văm că în celelalte state care ocupă locuri de top în acest clasament s-au înregistrat progrese. Spre exemplu, Grecia a reușit să re­ducă procentul de la 30,8% în 2013 la 26,6% anul trecut.

În România, situația s-a agravat, procentul crescând de la 20,5% în 2013 la 20,8% în pre­­zent. Suedia este statul european care pare să aibă cele mai puține probleme din punct de vedere al integrării tinerilor pe piața for­ței de muncă, rezultate bune consemnându-se și în Olanda, Luxemburg, Danemarca și Austria, reiese din datele Eurostat.

Click intreg articol

Like

Comments

comments

Lasă un răspuns

Or

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *